13 projecten van 30 studenten genomineerd voor Hollands-Ontwerp Award

De jury van de Hollands-Ontwerp Award heeft 13 projecten van 30 studenten genomineerd. De Hollands-Ontwerp Award wordt voor de derde keer uitgereikt en is in het leven geroepen om innovatie in de bestaande bouw te stimuleren. Mathijs van Dijk, juryvoorzitter Hollands-Ontwerp Award: “Centraal dit jaar staat het thema ‘kringloopdenken’. De vragen die we daarbij stelden waren: hoe kun je met innovatie inspelen op het benutten van de bestaande woning? Hoe kun je met innovatie inspelen op de vraag van de huidige gebruiker met een goede kosten-kwaliteitsverhouding en beperking van de milieubelasting? En in hoeverre draagt de innovatie bij tot een levensduurverlenging en de rendabele investering die daarmee gepaard gaan? Dat is hetgeen waar de jury op heeft gelet bij de selectie van de genomineerden.”

De komende weken krijgt iedere genomineerde de mogelijkheid om zijn of haar inzending toe te lichten op de website hollands-ontwerp.nl. Tijdens de vakbeurs Renovatie, 6 tot en met 8 maart 2012 in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch, presenteren de studenten hun projecten tijdens de tentoonstelling ‘Hollands-Ontwerp’. Hier worden de beste ideeën drie dagen aan een breed publiek tentoongesteld. De organisatie van de Hollands-Ontwerp Award is een samenwerking van BouwhulpGroep en VNU Exhibitions.

BouwhulpGroep


De genomineerden zijn:

  1. De Zuiderklip – Iza Dekker (Interieur-architectuur, 4e jaars – Willem de Kooning academie):  Nieuwe invulling van bebouwing in de Zuiderklip bij een transformatie van het gebied van polders naar natuurgebied.
  2. Cartesius – Felipe van Laar, Pascal Green (vormgever/ theatermaker, 4e jaars – Hogeschool voor de kunsten Utrecht): Een industriële loods een nieuw programma geven waarin ecologische, economische en sociale systemen opgenomen worden voor een veelzijdige lokale samenleving.
  3. Drietree – Marta Pikosz (Interieur-architectuur, 3e jaars – Willem de Kooning academie): Door combinatie van groen en industriële elementen wordt een compact plek voor wonen en werken gecreëerd.
  4. Bouwlaag onder bestaande bouw de Witte Dame – Dik Klomp, Wouter de Jong en Thomas Meulenbroeks (Bouwtechnische bedrijfskunde en Bouwmanagement en uitvoering, 4e jaars – Avans hogeschool):  Het project bevat een aanleiding, ontwerp en theoretische uitvoering van het ontwerp, waarin rekening gehouden wordt met hindernissen die aanwezig zijn in de bestaande binnenstedelijke bouw.
  5. Het dorp, een kritische reconstructie – Ursula Brouwer (Master architectuur, 4e jaars – Artez hogeschool van de kunsten): Leefomgeving verbeteren voor de bewoners in het dorp (woongemeenschap voor mensen met een beperking) door archipunctuur als vernieuwingsproces op natuurlijke of organische wijze.
  6. Transformatie bestaand faculteitsgebouw – Doris Harding en Robertus de Bruin (Bouwkunde, 4e jaars – Hogeschool Utrecht): Een ontwerp voor een bestaand schoolgebouw ontstaan uit de gepresenteerde huisvestingsplannen van Hogeschool Utrecht en het efficiënt omgaan met energie en ruimte.
  7. Slim-hergebruik: casestudy halfhoge graansilo te Middelburg – Angela Lindenberg (Building technology & Architecture, 6e jaars – Technische Universiteit Eindhoven):  Het uitgangspunt wordt gevormd door een tijdelijke invulling die een stimulans geeft voor de gebiedsontwikkeling. Het gebouw wordt voorbereid voor meer dan één functie.
  8. Modulair bouwen – Stef Jonkers, Sjef van Brunschot, Ferdy Sonnemans en Abdelaziz Bahlaoui (Bouwkunde, BTO, BTB, 4e jaars – Avans Hogeschool):  Bestaand gebouw van nieuwe stalen draagconstructie voorzien die ook als transport systeem voor modules dient welke het gebouw verder opvullen.
  9. Van E naar Beter – Job Jonkers en Tim Dijkmans (Building Technology, afgestudeerd – Technische Universiteit Eindhoven): Een concept voor stapsgewijze renovatie van naoorlogse rijwoningen. In het concept wordt rekening gehouden met de levensduur van de verschillende componenten.
  10. Boekhoven – Bosch Complex – Joyce van Wijk, Minke van Amerongen, Lionel Nascimento Gomes, Bas Slager, Thomas van der Veen en Saskia van Winden (Bouwkunde, 4e jaars – Hogeschool Utrecht):  Het passief renoveren van een voormalige drukkerij uit 1939. Er worden zoveel mogelijk duurzame systemen toegepast binnen het gebouw.
  11. Renovating ’t Hool as a whole – Mark Trommelen (Building Technology – Lifespan, 6e jaars – Technische Universiteit Eindhoven):  Ontwerp van industrieel vervaardigd, flexibel en demontabel renovatiepakket om de diverse woningtypes te renoveren en uit te breiden zonder het bestaande beeld van eenheid te verstoren.
  12. WoZoCo klooster – Wesley Tegelaers en Jeroen in den Kleef (Bouwtechnische bedrijfskunde, 2e en 3e jaars – Avans Hogeschool & Hogeschool Zuyd): Voor de oudere generatie is een klooster een vertrouwdere omgeving in vergelijking tot een groot nieuwbouwproject. Door de kringloop van een klooster tot woonzorgcomplex ontstaat WoZoCo klooster.
  13. Aanpak problematiek naoorlogse portiekflats – Kevin van Moll, Maurice Krols en Bjorn van Overveld, Jelle Scheensta (Bouwtechnisch ontwerp, 4e jaars – Avans hogeschool): Project uitgewerkt volgens BIM, IFD en slimbouwen gedachten. Met deze renovatie wordt een energiezuinig gebouw gerealiseerd met een hoog wooncomfort.

Hollands-Ontwerp

De huidige praktijk is voornamelijk gericht op het conserveren van de bestaande kwaliteit van woningen. Ingrepen zijn nog steeds gericht op repareren en vervangen van onderdelen, maar niet op het toevoegen van kwaliteit, zodanig, dat op een duurzame wijze voldaan kan worden aan de veranderende vraag en gewenst kwaliteitsniveau. De huidige praktijk blijft ver achter bij de ideeën, die er bij innovatieve partijen leven. Om innovatie in de bestaande renovatiepraktijk te versnellen is BouwhulpGroep in 2009 gestart met de weblog www.hollands-ontwerp.nl. Een onafhankelijk platform voor de krachten en ideen te bundelen over de bestaande bouw.

Renovatie 2012

Renovatie 2012, van 6 tot en met 8 maart 2012 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch, is het nationale platform waar de professional een oplossing vindt voor diverse renovatievraagstukken. De vakbeurs is ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij het renoveren van woningen, bedrijfsgebouwen, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en andere gebouwen. Renovatie is nieuw een initiatief van VNU Exhibitions, organisator van o.a. de Internationale BouwBeurs, VSK, GEVEL, Elektrotechniek en Energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *