De bouwcultuurbarbaar

Auteur: Rolijn van Vught

Dit artikel is al eens verschenen op 25 september 2013 op de persoonlijke blog van Rolijn van Vught. Op dat moment was zij drie weken bezig met afstuderen op het gebied van ketensamenwerking in de bouw. Op dat moment was zij zich aan het inlezen op het onderwerp en had zij verkennende gesprekken met verschillende partijen.

Lezen, lezen en nog veel meer lezen. De komende drie/vier weken zullen in het teken staan van het uitvoeren van een literatuuronderzoek. De huidige stand van zaken op het gebied van ketensamenwerking in de bouwindustrie zal aan de hand van wetenschappelijke literatuur, boeken, krantenartikelen en artikelen uit vaktijdschriften in kaart worden gebracht.

Zo kwam ik gisteren dit artikel tegen in Cobouw. Eigenlijk is dat een goede samenvatting van mijn verkennende gesprekken die ik de afgelopen weken heb gehad met verschillende mensen uit de bouwindustrie. Meerdere malen heb ik gehoord dat het bouwproces complex is en dat er teveel specialisten bij betrokken zijn. Alleen al voor het renoveren van de wc, zijn er ongeveer 15 verschillende mensen nodig! En dan hebben we het over een ruimte die niet groter is dan 1m2. Ongelofelijk!

bouwcultuurbarbaar_1000px

Slimmer bouwen kan, maar slimmer bouwen moet ook. Door samen te werken in de keten, kan er waarde worden toegevoegd aan het eindproduct wat voor alle betrokkenen goed zal uitpakken. Door ketensamenwerking kan het proces sneller verlopen, en kan er voor een lagere prijs een woning worden opgeleverd met dezelfde of betere kwaliteit dan in geval van een traditioneel proces.

Echter voor het zover is moet er onder andere een cultuurverandering plaatsvinden in de bouw, want zoals Schuwer zegt: “ketensamenwerking is voor 80 procent cultuur”. De bouw moet meer out-of-the box gaan denken en doen. Om samen te kunnen werken moet je “open-minded” zijn en niet alleen voor je eigen hachje gaan. In een ketensamenwerkingsproject ben je dus team-player en geen individiu. Ik kan er dus ook goed inkomen dat Schuitemaker vindt dat de oude bouwcultuur, de nieuwe in de weg staat. De bouw moet transparanter worden gemaakt, want dan kan je pas echt gaan samenwerken. Maar met deze gedachten ben ik misschien gewoon een bouwcultuurbarbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *