Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2011: ‘SUSTAINABLE ENGINEERING’

 Maikel Walraven
Avans Hogeschool Tilburg

Het onderzoek
Het idee komt voort uit het afstudeeronderzoek: “Sustainable Engineering – voor de Bestaande Bouw”. De scriptie geeft antwoord op de vraag hoe om te gaan met duurzaamheid voor de bestaande bouw? Het laat zien waarom we duurzaam willen of misschien wel moeten zijn, wat er nu precies mee bedoeld wordt, hoe we het zelfs kunnen meten en wat we er zoal bij nodig hebben. De bestaande bouw blijkt er uitermate geschikt voor, hier valt nu eenmaal de grootste winst te behalen.

 Het idee
Om gebouwen in stand te houden worden elementen onderhouden en vervangen. Niet meer en niet minder. Dat was tot nu toe de insteek bij een ‘traditioneel’ onderhoudsplan. De gebouwprestatie neemt gestaag af en voldoet op een gegeven moment niet meer aan de vraag. Wie wil dat nou?

Een Duurzaam Meerjaren Onderhoud Plan (DMOP) gaat verder en kijkt naar alle aspecten waarop een gebouw verbeterd kan worden. Hierbij worden natuurlijke momenten aangegrepen om het gebouw structureel te verduurzamen, afgestemd op de wensen en ambitie van de opdrachtgever.
Het is toepasbaar op elk gebied zoals: Energie, Milieu, Materialen, Gezondheid, Gebruikskwaliteit, Toekomstwaarde en CO2-emissie. In het plan wordt vermeld wat er gedaan moet worden, waarom, wanneer, hoeveel het kost en wat het oplevert.
 

Als bijvoorbeeld een plat dak in slechte conditie is, kan deze vervangen worden door EPDM (witte dakbedekking, een energie opwekkend dak of een groen dak afhankelijk van de vooropgestelde ambities en de gebruiksduur van het gebouw). Tegelijkertijd kan er onderzocht worden of het isolatiepakket verbeterd kan worden of dat er eventueel behoefte is aan het optoppen door een extra verdieping aan te brengen. Over alle vervangingsmomenten moet zorgvuldig nagedacht worden of het te combineren valt met verschillende thema’s.

Het plan is compatibel met waarderingsmethodieken zoals GPR-Gebouw, EPDB en BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik zodat ambities vooraf bepaald kunnen worden, of om ook daadwerkelijk te toetsen hoe duurzaam een gebouw is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *