Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2012: ‘MODULAIR BOUWEN’

MODULAIR BOUWEN - Stef Jonkers, Sjef van Brunschot, Ferdy Sonnemans en Abdelaziz Bahlaoui

Stef Jonkers, Sjef van Brunschot, Ferdy Sonnemans en Abdelaziz Bahlaoui
Bouwkunde, BTO, BTB, 4e jaars
Avans Hogeschool

Omschrijving:
Waarom worden gebouwen herbestemd?
De mogelijke behoefte in de omgeving en het tijdperk waarin we leven kan om een andere functie van een gebouw vragen. Door te herbestemmen kan de gebruiksperiode van een gebouw verlengd worden. Normaal is de levensduur van een gebouw beperkt. Hieruit is het idee ontstaan om bestaande gebouwen her te bestemmen, met een generiek toepasbaar systeem dat vrijheid biedt aan de gebruiker. Deze gebruiker kan op een eenvoudige manier aanpassingen doen en wanneer de functie niet meer te gebruiken is, bestaat er de mogelijkheid om de invulling van het gebouw te veranderen.

De gevel en het dak zullen intact blijven om eenzelfde uitstraling te blijven behouden. Aan de binnenzijde van het bestaande gebouw wordt een staalskelet gemonteerd, bestaande uit elementen korter dan de desbetreffende verdiepingshoogte. Het staalskelet wordt gekoppeld aan de gevel van het bestaande gebouw en wordt voorzien van stabiliteitsvoorzieningen. Het gebouw is in de eerste instantie dus voorzien van twee draagconstructies. De bestaande vloeren en kolommen zullen worden verwijderd en het nieuwe staalskelet zal de functie van draagconstructie overnemen. Wat overblijft, is een staalskelet met daaromheen de gevel en een lege kern. In het staalskelet zijn voorzieningen voor een overheadkraan opgenomen, welke de oude constructieve onderdelen kan transporteren uit het gebouw.
Één kopgevel van de vleugel zal worden opengebroken en op die plaats zal een ‘productiehal’ worden opgebouwd welke wordt gekoppeld aan het nieuwe staalskelet. In deze productiehal kan onder omstandigheden vergelijkbaar aan deze in een prefab fabriek worden geproduceerd. In deze productiehal worden vloeren geassembleerd welke met behulp van de aanwezige overhead kraan naar de juiste positie in het gebouw worden getransporteerd. Verder is er de mogelijkheid om de vloeren extern te prefabriceren en ze daarna in het gebouw te monteren. Het prefabriceren van de vloeren kan al snel leiden tot vermindering van de bouwtijd met enkele weken waardoor kan worden bespaard op de algemene bouwplaatskosten.

De ontworpen vloeren zijn 3,6 meter diep, of een veelvoud daarvan, en de breedte is afhankelijk van het gebouw en de constructieve mogelijkheden. De productiehal telt meerdere werkvelden waardoor met verschillende ploegen aan meerdere vloeren tegelijk kan worden gewerkt. Elk werkveld beschikt over een eigen kraan voor de aanvoer van materialen. Door middel van een primaire kraan zullen de vloeren in het bestaande gebouw geplaatst worden. Wanneer het gebouw volledig ingevuld is met vloeren zal de productiehal worden afgebroken en de kopgevel weer worden opgetrokken.
De productiehal bestaat uit standaard elementen en kan daardoor voor meerdere projecten worden gebruikt. Het ontworpen systeem beschouwt het ‘gebouw’ als de vijf schillen en de vloeren als ‘invulling’. De invulling kan bij iedere herbestemming worden aangepast door de vloeren via de kopgevel te verwijderen en het proces opnieuw te starten.

MODULAIR BOUWEN - Stef Jonkers, Sjef van Brunschot, Ferdy Sonnemans en Abdelaziz Bahlaoui

Het systeem biedt flexibiliteit voor de toekomstige gebruiker om aanpassingen te doen in zijn gebouw. Het biedt bouwbedrijven een gecentraliseerde assemblagezone waar efficiënt en weersonafhankelijk geproduceerd kan worden. Ook is het systeem generiek toepasbaar waardoor herbestemmingen meer systematisch kunnen worden benaderd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *