En…Actie!

Auteur: Rolijn van Vught

Dit artikel is al eens verschenen op 3 december 2013 op de persoonlijke blog van Rolijn van Vught. Op 29 november 2013 bezocht zij het congres ‘ketensamenwerking in de renovatiemarkt’, waarover zij haar bevindingen blogde.

Ketensamenwerking in de bouw, wat wordt er toch veel over gesproken en gezegd. Zo ook weer afgelopen vrijdag tijdens het congres ‘ketensamenwerking in de renovatiemarkt’. De vraag die, die middag centraal stond was: “Wat levert ketensamenwerking nu op?”. Een pakkende vraag, die zeker voor discussie zorgt. Maar wat mijn vraag nu is: “Maar wat gebeurt er nu concreet aan ketensamenwerking in de bouw? Zijn we wel echt iets aan het doen met zijn alle of blijft het bij praten?”.

en actie!_1000px

Tijdens het congres kreeg ik de indruk dat de bouwindustrie veels te veel aan het praten is over ketensamenwerking. Bijna iedereen in de zaal wist immers wat het is en wat de voor- en nadelen er van zijn, maar weinigen vertellen dit op basis van eigen ervaringen met ketensamenwerking. Vele hebben het gehoord of gelezen, maar zelf nog amper toegepast in bouwprojecten. In mijn ogen zitten veel bedrijven en woningcorporaties in de ‘afwachtstand’. Harde bewijzen dat ketensamenwerking echt iets oplevert zijn er niet, dus nemen bedrijven en corporaties niet het risico hun vingers er aan te branden.

Toch moet er actie worden ondernomen op gebied van ketensamenwerking in de bouw, want dan komen er resultaten en kan er geleerd worden van elkaar. Dat ketensamenwerking werkt is al bewezen in de automobielindustrie, waar resultaten als een kortere doorlooptijd en kostenbesparingen in de productie worden geboekt. Bouwbedrijven en woningcorporaties moeten dus de stoute schoenen aantrekken en zichzelf en hun keten stimuleren om slimmer te gaan werken, waardoor er een leerproces op gang wordt gebracht.

De bouw moet veranderen en ketensamenwerking kan hierbij helpen. Bedrijven en corporaties die dat inzien zijn al een grote stap vooruit. Maar degene die er ook daadwerkelijk iets mee gaan doen, die lopen mijlen vooruit op de rest van de markt en kunnen het maken de komende jaren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *