101 uitvindingen die onze wereld van bouwen en wonen hebben veranderd

In een serie over 101 uitvindingen die onze wereld van bouwen en wonen hebben veranderd -1-

Met het zenden van een tweet werd vorige week de Hollands-Ontwerp Award geopend waarin studenten op zoek gaan naar het beste idee voor nieuwe duurzaamheid voor de gebouwde omgeving. Twee dagen later was te lezen op de website van Bouwwereld dat de bouwsector het minst innovatief is bij het ontwikkelen of vernieuwen van nieuwe diensten en producten. En de week werd afgesloten met een overleg voor het bedenken van enkele stellingen voor het komende Renda Kaffee met als thema ‘de nieuwe uitvraag’.
Voldoende aanleiding om de eerste herfstdagen eens te gebruiken om te onderzoeken welke uitvindingen onze huidige wereld van bouwen en wonen hebben veranderd (1). Hoelang deze briljante ideeën al deel uitmaken van ons dagelijks leven. En waar de kansen liggen om de komende jaren een opstap te maken naar nieuwe ontwikkelingen.

Fritts mobiliseert de kracht van licht

Zonnecel (1884): Fritts mobiliseert de kracht van licht

Technologische uitvindingen

Vooraf een korte omschrijving om een duidelijk onderscheid te maken tussen een uitvinding en innovatie (2). Bij een uitvinding gaat het om wat als eerste bedacht of gemaakt is, of het nu om een technisch product of productproces gaat. Bij innovatie komt de markt om de hoek kijken en betreft het een eerste commerciële toepassing van iets nieuws. Een uitvinding is dus iets nieuws creëren wat nog niet bestond. En in deze serie spreken we zelfs enkel van technologische uitvindingen. Technologie is de praktische toepassing van onze kennis van de wereld om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. Technologie gaat verder dan de ontwikkeling van voorwerpen als de elektrische auto (Davenport en Davidson, 1842) of de tabletbladcomputer (Microsoft, 2006), ze omvat ook bewerkingen en systemen als irrigatie (Sumeriërs, ca. 6000 v. Chr.), Braille (Louis Braille, 1824) en de uitvinding van de zoekmachine (Alan Emtage, 1990).

Franklinkachel (1742)

Franklinkachel (1742): Franklin bedenkt een manier om houten huizen veiliger en efficiënter te verwarmen

101 uitvindingen voor bouwen en wonen

In totaal ben ik gekomen tot 101 uitvindingen die onze wereld op geheel eigen wijze hebben veranderd. Met het samenstellen van uitvindingen die een relatie hebben met de bouw, viel tot mijn verbazing op, hoeveel grote en kleine technologische uitvindingen van vroeger nog steeds bijdragen aan onze huidige manier van bouwen en wonen. Van de eerste zelfgebouwde woning (Homo heidelbergensis, ca. 400.000 v. Chr.) tot aan de uitvinding van revolutionaire software genaamd Computer Aided Design, beter bekend als CAD (Sutherland, 1963). Sommige uitvindingen kunnen nu pas op waarde worden geschat. Wellicht omdat innovatie van één enkele uitvinding vele jaren later pas een grootschalige toepassing mogelijk maakt.

In deel 2: De histomap van bouwen en wonen, worden de opvallendste ontdekkingen tot 2008 beschreven.

 


Bronnen/verwijzingen

(1) ‘1001 uitvindingen, die onze wereld veranderd hebben’, samensteller Jack Challoner, Kerkdriel, 2013
(2) ‘Overpeinzing innovatie of uitvinding’, Martin Liebregts, www.bestaandewoningbouw.nl, 18 januari 2012
‘Overpeinzing vernieuwen is meer dan een woord’, Martin Liebregts, www.bestaandewoningbouw.nl, 12 januari 2012
‘Overpeinzing innovatie spot met maakbaarheid uit het verleden’, Martin Liebregts, www.bestaandewoningbouw.nl, 22 december 2011
‘Overpeinzing kuddegedrag leidt niet tot innovatie’, Martin Liebregts, www.bestaandewoningbouw.nl, 16 december 2011
‘Overpeinzing de droom van vervangende nieuwbouw een ramp voor innovatie’, Martin Liebregts, www.bestaandewoningbouw.nl, 8 december 2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *