Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2012: ‘SLIM-HERGEBRUIK: CASESTUDY HALFHOGE GRAANSILO TE MIDDELBURG’

Slim-hergebruik: casestudy halfhoge graansilo te Middelburg - Angela Lindenberg

Angela Lindenberg
Building technology & Architecture, 6e jaars
Technische Universiteit Eindhoven

Omschrijving:
Wie kent het niet, het rommelige desolate industrieterrein aan de rand van de stad. Gebouwen uit vervlogen tijden; de jaren ’60 met zijn betonnen kolossen, de jaren ’70 staal beton combinaties en ook de stalen dozen zijn natuurlijk vertegenwoordigd. Maar wat is nu de toekomst van deze gebieden. Behoud, sloop of wellicht toch hergebruik?
Hergebruik van een halfhoge graansilo op een bedrijventerrein dat er desolaat uitziet. Dat is de case die in dit project centraal staat. En met de aankondiging van de volgende vastgoed crisis zullen meer panden van kleur gaan verschieten. Alleen moeten we niet het bestaande vastgoed even snel voorzien van een paar nieuwe wandjes en een paar extra voordeuren. Nee. Hergebruik vraagt om visie, kapitaal  en durf om extra maatregelen te treffen voor na die eerste transformatie. SLIM HERGEBRUIK dus.

Waar begin je, een desolaat industrieterrein is nu namelijk niet dé A1 locatie die veel consumenten en bedrijven voor ogen hebben. Dit nog even los van het feit dat een graansilo specifiek gebouwd is voor de opslag van graan, het is een maatpak. En in dat maatpak past niet iedere functie. Eenvoudige aanpassing is dan ook niet mogelijk.
Het industrieterrein Arnestein bevind zich aan de rand van Middelburg. Dit industrieterrein wordt in tweeën gedeeld door het spoor. De punt die zich dan bevind tussen het kanaal door Walcheren en het spoor vormt de locatie voor dit project. Dit deel heeft een interessante locatie aan het water en dichtbij het centrum van Middelburg. Tevens is de ontwikkeling van dit gebied reeds gestart door de aanleg van het Dampoort Aquaduct waardoor dit gebied het visitekaartje wordt van de stad Middelburg. Een locatie in ontwikkeling. Hoe kan een bestaande halfhoge graansilo hierin bijdragen.

Slim-hergebruik: casestudy halfhoge graansilo te Middelburg - Angela Lindenberg

Na analyse van de mogelijkheden van het maatpak, de halfhoge silo, kwam naar voren dat voor iedere functie noodzakelijke aanpassingen gedaan zullen moeten worden, in gevel (daglicht), dak (isolatie, constructief) en installatietechnisch. Dit vormt dan ook de eerste stap in het proces SLIM HERGEBRUIK. Het bestaande gebouw wordt voorzien van een nieuwe gevel, dak, en een flexibele installatie en constructieve laag. In het bestaande gebouw wordt zo een flexibele, slimme laag aangebracht zodat dit gebouw in ontwikkeling kan blijven. Industrieel erfgoed als basis voor ontwikkeling door ontwikkeling.
Op het moment dat de noodzakelijke aanpassingen gedaan zijn is de silo klaar voor een platformfunctie. Het gebouw is voorzien van een nieuw dak, gevel en installaties. Daarmee is het klaar voor een tijdelijke gebruiksfunctie zoals atelier, expositie, vergader of feestruimte. Daarnaast kan door het eenvoudig toevoegen van vloeren en noodzakelijke functies woon, werk of recreatieve ruimten worden gecreëerd.
Na deze platformfunctie is wijziging naar een definitieve functie de gebiedsontwikkeling kinderlijk eenvoudig door de gewaarborgde flexibiliteit. SLIMHERGEBRUIK van jong industrieel erfgoed voor ontwikkeling door ontwikkeling.

2 Responses to Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2012: ‘SLIM-HERGEBRUIK: CASESTUDY HALFHOGE GRAANSILO TE MIDDELBURG’

  1. gedurft om van dit onogelijke pand zo een diverse invulling te geven.
    De plaats aan het water leent zich voor een uitdagens gebouw.
    Ben benieuwt naar de uitleg volgende week

  2. gefeliciteerd.
    ik dacht wel dat dit project zou winnen.

    cliff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *