Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2014: ‘SOLAR BELL, DE DEURBEL OP ZONNE-ENERGIE’

SONY DSCAlexander Nijdam & Bas van den Berg
Technische bedrijfskunde, pre-master / Elektrotechniek, afgestudeerd
Universiteit van Tilburg / Avans Hogeschool ’s Hertogenbosch

Omschrijving
In Nederland verbruiken alle deurbellen samen evenveel energie als alle inwoners van de stad Maastricht samen verbruiken. In Europa betekent dit dat er twee kolencentrales fulltime draaien, puur om de deurbellen van energie te voorzien. Dit komt neer op 30 kWh aan energieverspilling per jaar, bijna 1% van de energierekening. Dit sluipverbruik wordt veroorzaakt door de transformator die aan de deurbel zit gekoppeld.

Iets onbenulligs als de deurbel hoort geen energie te verspillen. Daarom dat we tijdens de studie op Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch de Solar Bell hebben ontwikkeld. Door het gebruik van een zonnepaneeltje, een accu en wat elektronische schakelingen werkt de deurbel op zonne-energie.

Transformator
De transformator is een apparaat wat spanningen omzet door middel van twee spoelen. Doordat de transformator vaak direct aan het lichtnet verbonden is, loopt er altijd een stroompje doorheen die voor het energieverlies zorgt. Een dergelijk schakeling zit ook in meerdere apparaten zoals de TV, wifi-router en telefoonoplader. Door middel van de Solar Bell willen we mensen bewust maken van sluipverbruik zodat ze hier zuiniger mee omgaan.photo 5_1000pxDe Solar Bell is heel goed toe te passen op de renovatiemarkt. Door een paar simpele montagestappen heeft dit een potentiële markt in Nederland waarmee het Maastrichtse energieverbruik bespaard kan worden. Zo is de eerste stap het ontkoppelen van de transformator van het stopcontact, daarna het demonteren van de drukknop op de voordeur en vervolgens het monteren van de Solar Bell op het voordeurkozijn. Vanaf dan werkt de deurbel op zonne-energie.

Door mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt de Solar Bell te laten assembleren zorgen we er voor dat we niet alleen aan de ‘planet’-kant van duurzaamheid belicht wordt maar denken we ook aan de ‘people’-kant.

Groepsfoto_1000pxDeVention bestaat uit ondernemers Bas van den Berg (Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch) en Alexander Nijdam (Universiteit van Tilburg). De combinatie van Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde maakt dit team een ideale combinatie van skills. Samen hebben we DeVention, de onderneming achter de Solar Bell met als missie: Het ontwikkelen en vermarkten van innovatieve producten om onze ‘Carbon footprint’ te verkleinen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *