Solar Prism duurzaam renoveren op platte en flauw hellende daken

Gebouwen verbruiken wereldwijd ongeveer 40% van alle opgewekte energie. Om de uitstoot van CO2 wereldwijd te reduceren, is het belangrijk het totale energiegebruik van de bestaande gebouwvoorraad terug te dringen. Om deze uitdaging aan te gaan zonder in te leveren op onze comfortabele levensstijl, is een nieuw modulair renovatieconcept ontwikkeld. Met de Solar Prism kunnen bestaande gebouwen met een plat of flauw hellend dak op een duurzame manier worden gerenoveerd. Solar Prism is het resultaat van gezamenlijke duurzame inspanningen van een aantal marktpartijen, waaronder VELUX, die verschillende technologieën zoals VELUX dakramen, het VELUX Solar systeem, PV cellen, een warmte terugwininstallatie en een warmtepomp combineert. Tijdens Building Holland wordt het concept voor het eerst in Nederland gepresenteerd, waarbij geïnteresseerde marktpartijen zich voor een pilot project aan kunnen melden.

De Solar Prism bestaat uit drie hoofdelementen. Oppervlakken die zonne-energie opwekken, technologie voor energie- en klimaatbeheersing en het prisma als interface. Deze combinatie vormt de basis om optimaal duurzaam te renoveren en een bouwontwerp te realiseren waarin de behoefte aan daglicht, warmtebeheersing en ventilatie met elkaar in evenwicht zijn. Het concept heeft als doel duurzaam renoveren te vereenvoudigen en een positieve bijdrage te leveren aan de mondiale milieuvraag.

Solar Prism

Door het unieke ontwerp volgens de principes van Actief Huis ontstaat bij de opbouw een ideale balans tussen energieontwerp, binnenklimaat en de omgeving, waarbij het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staat. Bestaande gebouwen kunnen met Solar Prism energieproducerend worden gemaakt door het opwekken van duurzame energie, een verbetert binnenklimaat met natuurlijke ventilatie, daglicht en warmte recyclende achtergrondventilatie met als resultaat een reductie van de CO2 uitstoot. Door optimaal gebruik te maken van daglicht en passieve zonne-energie wordt tevens energie bespaard. Door de modulaire opbouw kan worden ingespeeld op de specifieke behoeften van individuele gezinnen en kunnen technologieën en oppervlakken worden opgewaardeerd, zodat ook in veranderende behoeftes in de toekomst kan worden voorzien.

Building Holland

Het renovatieconcept Solar Prism is in het kader van de Klimaattop van de Verenigde Naties (COP15) in 2009 voor het eerst toegepast bij een renovatieproject in Denemarken. Tijdens Building Holland van 13 to 15 april in de RAI in Amsterdam wordt de Solar Prism voor het eerst in Nederland als concept gepresenteerd op het Duurzaamheidspaviljoen in hal 11. VELUX wil de Solar Prism ook in Nederland initiëren en zoekt daarom voor dit concept een pilot project. Marktpartijen die interesse hebben in een kosteloze toepassing van dit concept, zijn van harte welkom op het duurzaamheidpaviljoen om hun wensen kenbaar te maken. Op 15 april om 13:15 uur wordt hier tevens een workshop gegeven over de toepassingsmogelijkheden van het renovatieproject door Torben Thyregod Jensen, die het concept mede heeft ontwikkeld.

Een Reactie op “Solar Prism duurzaam renoveren op platte en flauw hellende daken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *