TATA NANO: de goedkoopste auto ter wereld

Op zoek naar nieuwe ideeën -4-

Een minder bekend voorbeeld in Nederland is het idee van een man die auto’s wilde produceren die niet meer dan 1 Lakh ofwel 100.000 Indiaanse roepies (~ € 1.700) zou kosten. In 2008 presenteerde het indiaanse concern TATA daarmee de goedkoopste auto ter wereld, de NANO. Deze (uiteraard) bescheiden stadsauto is bedoeld als alternatief voor de vele motorrijders in dat land die nu geen auto kunnen betalen. Even ter vergelijking, de goedkoopste auto’s in Nederland verkrijgbaar zijn kosten gemiddeld € 10.000. Het grote succes van deze ‘ auto voor het gewone volk’ is uitgebleven doordat de Indische mensen hun auto liever zien als een statussymbool. Maar het oorspronkelijke idee wordt nu gebruikt voor de ontwikkeling naar goedkopere en zuinige wagens wereldwijd.

Tata Nano_BouwhulpGroep

Hoe is mogelijk dat een autofabrikant deze lage kostprijs kan realiseren? Uiteraard vormen de lage arbeidskosten in India hier een groot deel van de oplossing. Maar door het weglaten van alle niet-essentiële onderdelen in combinatie met een lichtere dimensionering werd de grootste optimalisatie bereikt. Dit principe wordt ook wel FRUGAL ENGINEERING genoemd. In essentie zou je kunnen zeggen dat ze proberen met zo’n min mogelijk middelen een beter product te ontwikkelen. Dat is in wezen anders dan proberen om een zo goedkoop mogelijk product te produceren, de marges van de toeleverende industrieën te beperken of alles wat geld kost buiten het ontwerp te laten. Deze filosofie is juist gericht op een ‘ open’ benadering van alle betrokken partijen bij de productontwikkeling. Waarbij de kostprijs een belangrijk onderdeel is van het gehele proces. Dus in plaats van enkel te snijden op de bestaande kosten is het eerste DOEL om ‘faalkosten’ te vermijden.

Bronnen en verwijzingen:
1) ‘Het is gebeurd met de bouw… Op zoek naar nieuwe ideeën -1-’, Yuri van Bergen, Hollands-Ontwerp 1 mei 2013
2) ‘IKEA: een bewezen kwaliteit… Op zoek naar nieuwe ideeën -2-’, Yuri van Bergen, Hollands-Ontwerp 6 mei 2013
3) ‘SUIT SUPPLY: een maatpak voor iedereen… Op zoek naar nieuwe ideeën -3-’, Yuri van Bergen, Hollands-Ontwerp , 9 mei 2013

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *