Angela Lindenberg wint Hollands-Ontwerp Award

Angela Lindenberg (Building technology & Architecture, 6e jaars – Technische Universiteit Eindhoven) is met de inzending Slim-hergebruik: Casestudy halfhoge graansilo te Middelburg winnaar geworden van de Hollands-Ontwerp Award. Juryvoorzitter Matthijs van Dijk: “Het mooie van dit en de andere projecten is dat er klein wordt begonnen en het groot wordt gebracht zonder bestemmings-, stedenbouwkundig- of ander plan. Er wordt iets teweeggebracht met toegevoegde waarde, flexibel en geschikt voor de lange termijn. Het is daarnaast een mooie methode om onder andere maatschappelijk draagvlak te creëren.” De tweede prijs werd veroverd door Job Jonkers en Tim Dijkmans met hun inzending Van E naar Beter. De jury reikte de derde prijs uit aan Kevin van Moll, Maurice Krols, Bjorn van Overveld en Jelle Scheensta met hun inzending Aanpak problematiek naoorlogse portiekflats. Centraal dit jaar stond het thema ‘kringloopdenken’. De prijs beloonde het beste (afstudeer)project gericht op innovatie in de bestaande bouw. Iedereen, van MBO tot WO-student, mocht meedoen. De prijs is uitgereikt tijdens de vakbeurs Renovatie in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.


foto: Sean Vos

De inzending van Angela Lindenberg ging over het hergebruik van een halfhoge graansilo op een desolaat bedrijventerrein. Hergebruik vraagt om visie, kapitaal en durf om extra maatregelen te treffen voor na die eerste transformatie. Slim hergebruik dus. Het industrieterrein Arnestein bevind zich aan de rand van Middelburg. Na analyse van de mogelijkheden van het maatpak, de halfhoge silo, kwam naar voren dat voor iedere functie noodzakelijke aanpassingen gedaan moeten worden, in gevel (daglicht), dak (isolatie, constructief) en installatietechniek. Op het moment dat de noodzakelijke aanpassingen gedaan zijn is de silo klaar voor een platformfunctie en klaar voor een tijdelijke gebruiksfunctie zoals atelier, expositie, vergader of feestruimte. Daarnaast kan door het eenvoudig toevoegen van vloeren en noodzakelijke functies woon, werk of recreatieve ruimten worden gecreëerd.

Tweede en derde plaats

De tweede plaats was voor het project Van E naar Beter van Job Jonkers en Tim Dijkmans (Building Technology, afgestudeerd – Technische Universiteit Eindhoven). Het concept is voor stapsgewijze renovatie van naoorlogse rijwoningen. In het concept wordt rekening gehouden met de levensduur van de verschillende componenten. De derde plek was voor Aanpak problematiek naoorlogse portiekflats van Kevin van Moll, Maurice Krols en Bjorn van Overveld, Jelle Scheensta (Bouwtechnisch ontwerp, 4e jaars – Avans hogeschool). Dit project was uitgewerkt volgens BIM, IFD en slimbouwen gedachten. Met deze renovatie wordt een energiezuinig gebouw gerealiseerd met een hoog wooncomfort.

Hollands-Ontwerp Award

De jury werd voorgezeten door Mathijs van Dijk – Directeur Well Design. De overige juryleden waren enkele aandeelhouders van de weblog Hollands-Ontwerp, in alfabetische volgorde: Doris de Bruijn – Bouwkundig productontwikkelaar SlimRenoveren, Jan Willem van de Groep – Programmaregisseur SEV EnergieSprong, Remco Spiering – Projectmanager SBR en Yuri van Bergen – adviseur BouwhulpGroep (secretaris). De inzet voor de studenten was hoog naast een geldprijs (€ 1.000) en publiciteit (o.a. jaar lang aandeelhouder van weblog Hollands-Ontwerp) viel een baan te verdienen. Trivoor, werving & selectie en detachering voor bouw & infra, stelde laatstgenoemde prijs ter beschikking. De Hollands-Ontwerp Award 2012 is een initiatief van de BouwhulpGroep samen met de organisator van Renovatie, VNU Exhibitions.

foto: Sean Vos

Over Hollands-Ontwerp

De huidige praktijk is voornamelijk gericht op het conserveren van de bestaande kwaliteit van woningen. Ingrepen zijn nog steeds gericht op repareren en vervangen van onderdelen, maar niet op het toevoegen van kwaliteit, zodanig, dat op een duurzame wijze voldaan kan worden aan de veranderende vraag en gewenst kwaliteitsniveau. De huidige praktijk blijft ver achter bij de ideeën, die er bij innovatieve partijen leven. Om innovatie in de bestaande renovatiepraktijk te versnellen is BouwhulpGroep in 2009 gestart met de weblog www.hollands-ontwerp.nl. Een onafhankelijk platform voor de krachten en ideen te bundelen over de bestaande bouw. Wil je alvast meer informatie over de editie 2013 mail dan naar y.v.bergen@bouwhulp.nl.

Over Renovatie 2012

Renovatie 2012, van 6 tot en met 8 maart 2012 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch, is het nationale platform waar de professional een oplossing vindt voor diverse renovatievraagstukken. De vakbeurs is ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij het renoveren van woningen, bedrijfsgebouwen, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en andere gebouwen. Renovatie is nieuw een initiatief van VNU Exhibitions

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *