Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2012: ‘BOEKHOVEN – BOSCH COMPLEX’

BOEKHOVEN – BOSCH COMPLEX - Joyce van Wijk, Minke van Amerongen, Lionel Nascimento Gomes, Bas Slager, Thomas van der Veen en Saskia van Winden Joyce van Wijk, Minke van Amerongen, Lionel Nascimento Gomes, Bas Slager, Thomas van der Veen en Saskia van Winden
Bouwkunde, 4e jaars
Hogeschool Utrecht

Omschrijving:
De ligging van het Boekhoven-Bosch complex is midden in de binnenstad van Utrecht. Door het industriële karakter van het pand behoort het tot het erfgoed van de stad. Architect J.F. Berghoef heeft het pand dat oorspronkelijk als drukkerij diende, ontworpen. Een deel ervan stamt uit eind jaren ’30 en een deel uit begin jaren ’50. Binnen het pand zijn specifieke industriële kenmerken te vinden, zoals de plafonds met ingestorte stalen I-liggers. Achter het complex is een binnentuin. Deze tuin heeft een bijzonder karakter en een rijke historie. Later is het complex verbouwd tot woongebouw. In de tijd daarna is het gebouw verwaarloosd en op dit moment is het hard toe aan een grondige renovatie. Het zou zonde zijn als een pand als het Boekhoven-Bosch verloren zal gaan.

De stad Utrecht heeft zich het doel gesteld om door energiebesparingen en het opwekken van duurzame energie de uitstoot van CO2 in 2030 met tenminste 30% te hebben verminderd. Om dit doel te bereiken moeten er maatregelen worden getroffen, zo ook in de binnenstad van Utrecht. Voor panden zoals het Boekhoven-Bosch complex, vraagt dit om maatregelen die verder gaan dan een gewone renovatie.

BOEKHOVEN – BOSCH COMPLEX - Joyce van Wijk, Minke van Amerongen, Lionel Nascimento Gomes, Bas Slager, Thomas van der Veen en Saskia van Winden

Passief renoveren van dit gebouw is hiervoor de oplossing. Door gebruik te maken van hoogwaardige materialen, goede installaties en een dik isolatiepakket met goede kierdichting, wordt de uitstoot van dit pand aanzienlijk verminderd. Met de renovatie blijft de unieke uitstraling van het pand aan de buitenkant behouden, maar van binnen krijgt het een iets modernere uitstraling.
In het pand worden 34 appartementen gesitueerd van 13 verschillende typen in verschillende prijsklassen. De appartementen zijn geschikt voor verschillende lagen van de Utrechtse bevolking. Eén van de wensen van de gemeente Utrecht is om meer woningen voor gezinnen te creëren in de binnenstad. Ook hier is rekening mee gehouden. In de nieuwe situatie vind de ontsluiting van de appartementen plaats via de binnentuin. Dat moet ervoor zorgen dat de binnentuin weer een gemeenschappelijke plaats wordt waar men elkaar ontmoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *