Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2012: ‘DE ZUIDERKLIP’

De Zuiderklip - Iza Dekker Iza Dekker
Interieur-architectuur, 4e jaars
Willem de Kooning academie

Omschrijving:
Locatie de Zuiderklip: een nieuw natuurgebied in het hart van de Biesbos. Vroeger bestond deze uit landbouwpolders met namen als Turfzakken, Kwestieus, De Plomp en Lepelaar. Het gebied biedt nu ruimte voor de rivier bij hoogwater en is uniek door zijn zoetwatergetijdennatuur.
Bij de transformatie van landbouwgrond naar natuurgebied zijn de oorspronkelijke bewoners van de polders verdwenen. Bijna alle bijbehorende aanwezige bebouwing is gesloopt, maar enkele woningen en een schuur zijn blijven staan.

De Zuiderklip - Iza Dekker

Deze schuur heeft door het verdwijnen van de boeren en hun landbouwgrond geen werkelijke functie meer. Tot nu toe heeft hij altijd in dienst van zijn omgeving gestaan, hij diende als opslagruimte voor dier, oogst en landbouwwerktuigen. Maar de omgeving is blijvend veranderd, en de status van de schuur is verschoven van functioneel object naar cultuurhistorisch erfgoed.

De Zuiderklip produceert geen producten meer maar een unieke natuurbeleving. Deze wordt beleefd door middel van de zintuigen. Wat je ziet, hoort, proeft, voelt en ruikt bepaalt hoe je deze omgeving ervaart. De zwarte schuur wordt de spil in deze zintuiglijke ervaring. Niet alleen zien is bepalend voor de totale waarneming, hierin spelen ook de andere zintuigen een even grote rol. In deze schuur krijg je de kans om de omgeving op verschillende manieren te ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *