Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2012: ‘CARTESIUS’

CARTESIUS – Felipe van Laar, Pascal Green

Felipe van Laar & Pascal Green
Vormgever/ theatermaker, 4e jaars
Hogeschool voor de kunsten Utrecht

Omschrijving:
locatie+omgeving
Op het Utrechtse bedrijventerrein Cartesius staat tegenover NS station Zuilen het CAB-gebouw, in 1948 ontworpen door Sybold van Ravesteyn als autoherstelbedrijf. Hier werkt het jonge ontwerp- en organisatiebureau +bindfabriek in samenwerking met stichting Nutrecht aan een ambitieuze bijdrage aan de revitalisatie van het grotendeels leegstaande bedrijventerrein. Het gebied speelt een grote rol in de verbinding van Leidsche Rijn en het ‘oude’ Utrecht, dat op het moment gescheiden wordt door het Amsterdam-Rijnkanaal en de A2. Het CAB-gebouw voelt met haar stevig en statig karakter al snel als de poort van het gebied en is mede daarom de ideale locatie voor het zenuwcentrum van deze duurzame revitalisatie.

Duurzame revitalisatie is volgens ons niet zozeer het resultaar van grote investeringen, maar heeft alles te maken met organische groei, evolutievermogen en veerkracht.”

investering+groei
Het project nutrecht+bindfabriek kenmerkt zich door een idealistische, doch praktische visie. Deze wordt concreet in een GroeiBouwPlan voor de herbestemming van het CAB-gebouw en het omliggende terrein.

Het concept GroeiBouw is ontwikkeld door +bindfabriek als duurzaam alternatief op conventionele nvesteringsstrategieën. In een GroeiBouwPlan worden de bouwfases vormgegeven als kringlopen en levert elke bouwfase een genererend deelproduct op. Elk van deze deelproducten heeft een specifieke rol in de ondersteuning en het mogelijk maken van volgende bouwfases. Door te werken met GroeiBouw wordt op organische wijze een product gerealiseerd dat ingebouwd evolutievermogen en veerkrachtigheid met zich meedraagt. Bovendien gebeurt dit met een aanzienlijk lagere investering dan in de huidige herbestemmingspraktijk gebruikelijk is.

bestemming+functies
De herbestemming biedt het CAB-gebouw een brede functionaliteit. Uitgangspunt is het creëren van bedrijvigheid en levendigheid. Dit vindt zijn vorm in kantoren en ateliers voor jonge ondernemers en kunstenaars, winkels en diensten, een binnenstedelijke boerderij, een klein energiepark en woningen voor starters en studenten. Daarnaast geeft het ontwerp ruimte aan openbare werkplekken, vergader- en presentatieruimtes, een muziek- en theaterzaal, een evenementenhal, een restaurant en een bar, een mini-mart, expositieruimtes en galeries, een bouwwerkplaats, een recycle-station en educatielokalen, Door het GroeiBouwPlan worden de functionaliteiten aan de revitalisatie én aan elkaar verbonden. Zo levert het recycle-station bouwmaterialen en wordt de bouwwerkplaats gebruikt voor de fabricatie van prefab elementen. Op deze manier functioneert het gebouw al vanaf de eerste dag van de bouw en ontwikkelt het zich van binnenuit mee met haar omgeving.

CARTESIUS – Felipe van Laar, Pascal Green

ontwerp+duurzaamheid
Tijdens het ontwerp- en revitalisatieproces staan duurzaamheid en haalbaarheid voorop. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het bestaande gebouw. Het verkeert in goede staat en is zeker geen onaangenaam pand voor het oog. Het terugbrengen en openen van de originele dakramen en gevelopeningen brengt licht en openheid in het gebouw. Hergebruikte materialen zoals ijzer, hout, plastic, glas, papier en karton vormen de basis van de interieur nieuwbouw. De modulaire constructie verzekert dat alle materialen bij afloop van de levensloop één-op-één terug te winnen zijn en nieuwe bouwstoffen worden. Ruimte voor innovatie in ventilatie en verwarming zijn geïntegreerd in het ontwerp, evenals voorzieningen voor grijs- en drinkwaterzuivering.

Met dit project laat +bindfabriek zien dat innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan en dat de grootschaligste en idealistische revitalisatie bereikt kan worden met slechts kleine, maar zorgvuldig gerichte investeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *