Prijswinnaars bekend De Voorsprong 2012

Concepten energienotaloze nieuwbouw en renovatie onder 100.000

Tijdens manifestatie de Voorsprong won woningcorporatie Portaal de prijs voor meest vernieuwende opdrachtgever, ENDIS Portiekflatrenovatie de prijs voor het beste renovatieconcept en PlusWonen van VolkerWessels kreeg de prijs voor meest innovatieve nieuwbouwconcept.

Bouwsector levert vandaag: energie-ambitieus én betaalbaar
De Tweede Kamer heeft de invoering van striktere toepassing van het energielabel afgewezen, maar tijdens De Voorsprong was duidelijk dat de bouw geen wettelijk energielabel nodig heeft. De Manifestatie bood geen ruimte voor crisis-denken.
De genomineerde concepten bieden betere energieprestaties tegen veel scherpere prijzen dan vorig jaar. De focus beperkt zich niet tot bouwen alleen, ook beheer, energielevering en de financiën hebben een plek. Wat verder opvalt is dat bewoners meer betrokken worden. ‘Een huis is tenslotte een emotioneel object,’ zo sprak prof.dr.ir. Ankie van Hal (hoogleraar Sustainable Housing and Development aan de Business Universiteit Nyenrode) tijdens de Voorsprong.

Uit de tien genomineerden werden drie winnaars gekozen. Het oordeel van de deskundige jury bestaande uit prof.dr. Ed Nijssen (marketing), dr. Ivo Opstelten (duurzaamheid), prof.dr. Sandra Schruijer (ketensamenwerking), dr. Erwin Hofman (techniek en productie) en ir. Pieter Huijbregts (voorzitter) én de stemmen van het publiek bepaalden de drie winnaars. Het prijzengeld is bedoeld voor verdere ontwikkeling van het concept. Ook is er gelegenheid om in het voorjaar van 2013 met de winnaars gezamenlijk een leertraject op te starten om de concepten verder te ontwikkelen.

De drie winnaars in de categorie nieuwbouw zijn:
1: VolkerWessels PlusWonen prijs € 20.000
De jury geeft complimenten voor de zeer goede integrale oplossingen met veel aangrenzende diensten en opties. Er is een grote sprong gemaakt ten opzichte van vorig jaar.

2:  PCS Bron van Energie van Dura Vermeer prijs € 12.500
De jury vindt dat het concept een veilige manier van ontzorgen uitstraalt. Dit komt omdat gedacht is vanuit de gebruikersbehoefte.

3: HuisvanU van Plegt-Vos € 5000
De jury vindt het een goed uitgewerkt concept met veel potentie.

De drie winnaars in de categorie renovatie zijn:
1: ENDIS Portiekflatrenovatie prijs € 20.000
De jury vindt het een vernieuwend idee en is zeer positief dat de focus ligt op portiekflats.

2: BAM W&R renovatieconcept € 12.500
De betrouwbaarheid van het merk W&R spreekt aan voor renovatie en communicatie met bewoners is goed uitgewerkt.

3: Zero Ready van Heijmans € 5000
Het concept kenmerkt zich door een solide no-nonsense aanpak dat betrouwbaarheid uitstraalt.

Bekijk hier de pitchfilmpjes van alle genomineerden

Aedes-bestuurder Bert Keijts: ‘Domste wat je kan doen nu, is inkopen op prijs.’
Tijdens manifestatie de Voorsprong werd duidelijk dat energienotaloos en zelfs energie-efficiënt geen idealistische ambities zijn. Het kan! Voorwaarde: de vraag naar de markt moet duidelijk en vooral vernieuwend zijn. Er is lef voor nodig. Ir. Bert Keijts, voorzitter RvB Portaal en bestuurslid Aedes: “Het domste wat je kan doen, ook in tijden van crisis, is sturen op de laagste prijs. Dan trek je altijd aan het kortste eind. Maar het vereist lef om inderdaad van het traditionele pad af te stappen en een nieuwe weg in te slaan.” Tien opdrachtgevers lieten zien dat zij al een stap vooruit zijn. De zaal stemde voor de drie meest vernieuwende opdrachtgevers.

De drie meest vernieuwende opdrachtgevers
De eerste prijs ging naar Portaal, de tweede naar Wonion en de derde prijs naar Woonwaard. De drie woningcorporaties tonen lef en de wil tot vernieuwing. Zij krijgen een kansenscan. Jan Willem van de Groep (Energiesprong) en Pieter Huijbregts (Netwerk Conceptueel Bouwen), twee experts, komen bij de corporatie-directies op bezoek. Zij nemen hun kennis en ervaring mee en brengen in kaart waar kansen liggen om met een conceptuele aanpak hogere (energie-)kwaliteit te realiseren en coachen uw nieuwe uitvraag.

Bekijk hier alle presentaties.

De winnaars ontvingen hun prijzen uit handen van Meindert Smallenbroek, directeur Woningbouw van het ministerie voor Wonen en Rijksdienst. De Manifestatie werd georganiseerd door innovatieprogramma Energiesprong in samenwerking met het Netwerk Conceptueel Bouwen en werd ondersteund door Neprom, Aedes, NVTB en Vernieuwing Bouw.

Energiesprong en Netwerk Conceptueel Bouwen
Energiesprong is een innovatieprogramma dat Platform31, kennisorganisatie voor vernieuwing in stad en regio, uitvoert in opdracht van het ministerie voor Wonen en Rijksdienst. Doel van de diverse initiatieven die Energiesprong ontplooit, is om de markt voor energieambitieus bouwen stimuleren door vraag en aanbod op elkaar aan te laten sluiten. Voor prijsvraag De Voorsprong werkt Energiesprong samen met Netwerk Conceptueel Bouwen, waarin ruim 50 opdrachtgevers en conceptaanbieders zich inzetten voor een nieuwe ontmoeting tussen vraag en aanbod. De Voorsprong wordt ondersteund door Vernieuwing Bouw, Aedes, Neprom en NVTB.

Meer informatie
Meer over de manifestatie de Voorsprong
Filmpje van het jurydebat over de nieuwbouwconcepten
Filmpje van het jurydebat over de renovatieconcepten
Foto’s van de manifestatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *