Ruimte+ in drie verhalen

Bij de aanpak van woning-intern spelen vele aspecten een rol zoals comfort, eigen identiteit en afstemming op de individuele behoefte, gebruiksgemak en bediening, schoonmaakonderhoud en natuurlijk ook duurzaamheid. De aanpak van RUIMTE+ (1) richt zich op drie verhalen:

  • Het (individuele) comfort en het bedieningsgemak.
  • Aanpasbaarheid in de tijd en ruimte voor een eigen identiteit.
  • De uitstraling, ofwel de verbeelding van de woning, in samenspraak met de inrichting van de totale woning.

Natuurlijk spelen duurzaamheid en onderhoud in de tijd ook een rol. Aan deze aspecten zijn enkele (maatschappelijke) voorwaarden verbonden, waarbinnen de oplossingen een plaats krijgen.

BouwhulpGroep - 3 verhalen over Ruimte+_1000px

Het comfort
Het comfort van de woning wordt bepaald door de specifieke bouwfysische eigenschappen zoals geluidsisolatie, warmte-isolatie, binnentemperatuur, kwaliteit van de binnenlucht et cetera. Naast het creëren van een comfortabel binnenmilieu, waar het wonen moeten plaatsvinden, is het ook van belang om de dagelijkse behoeften van de bewoner te ondersteunen door middel van voorzieningen. Zonder deze activiteiten wordt er in de woning niet geleefd en kan er ook geen sprake zijn van comfort. Het zijn de technische specificaties die ervoor zorgen dat het prettig vertoeven is in de woning.

Aanpasbaarheid/veranderbaarheid met ruimtelijkheid
De wijze waarop het wonen vormgegeven wordt, is sterk afhankelijk van de huishoudenstypen (omvang en samenstelling). Van belang is dat er in de woning ruimte is om dit inhoud te geven. Voorwaarde is dat de woning over voldoende ruimtelijkheid beschikt, zodat activiteiten verbonden en/of gescheiden kunnen worden. Middelen die dit ondersteunen zijn bijvoorbeeld: glazen wanden, dubbele deuren of schuifdeuren. Maar ook transparantie van de totale woning.

Uitstraling en verbeelding
‘My home is my castle’ staat voor de trots van de bewoner voor wat zijn woning uitstraalt. Bij ontvangst van bezoekers dient de entree/hal als eerste verwelkomingsruimte, waarbij gastvrijheid en identiteit van de gastheer/gastvrouw worden weerspiegeld. Veel bewoners laten aan familie en kennissen met trots hun ‘nieuwe’ keuken of badkamer zien. De afwerkingen en uitrustingen van de woning is de verbeelding van zijn/haar droom over wonen.

 

Bronnen/verwijzingen:

(1) De Alliantie RUIMTE+ is een samenwerking van verschillende partijen: Attema, Bribus keukens, Faay wanden/plafonds, Itho Daalderop en de BouwhulpGroep.
‘Een vernieuwende vloer als basis’, Jelle Persoon en Yuri van Bergen, Hollands-Ontwerp.nl, 19 september 2013
De Alliantie DAK+ geeft antwoord‘, Karleun Liu en Jelle Persoon, Hollands-Ontwerp.nl, 12 augustus 2012
SMILE doet de gevel glimlachen‘, Martin Liebregts en Yuri van Bergen, Hollands-Ontwerp.nl, 18 mei 2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *