SMARTRENOVATIE 1.0 de introductie van een duurzaam renovatieconcept als motor voor innovatie

Auteurs: Yuri van Bergen en Martin Liebregts

Van E’novatie naar Smartrenovatie

Al tientallen jaren is de BouwhulpGroep actief op het terrein van renovatie, energiebesparing en duurzaamheid. Zo was ze als coördinator nauw betrokken bij het E’novatieprogramma in de periode 1988 tot 1992 en recent als adviseur en architect bij Active House.
Ondertussen zijn op allerlei deelterreinen – zoals ‘De serie van één’, Alliantie Dak+ met Panzer, Alliantie Gevel+ met SMILE – in samenwerking met marktpartijen oplossingen ontwikkeld, die de nieuwe manier van renoveren mogelijk maken, met respect voor de wensen van de huidige bewoner en met oog voor een duurzame toekomst. Het concept heeft de naam gekregen ‘Smartrenovatie 1.0’, omdat dit product zich in de tijd voortdurend zal ontwikkelen en morgen bij wijze van spreken weer aangepast wordt. De publicatie over ‘Smartrenovatie 1.0’ zal plaatsvinden in september 2012. De komende drie maanden zullen benut worden om tot een goede afstemming met de marktpartijen te komen.

Van vraagspecificatie naar aanbod

Bij de opzet van het concept ‘Smartrenovatie 1.0’ voor de rijtjeswoning 1945-1975 is een vijfpuntenprogramma gehanteerd:

  1. Keuzemogelijkheid voor de individuele bewoner. Er moet weer ruimte komen om van je woning te houden. De bewoner staat centraal.
  2. Eigentijds comfort met duurzame energie.  Niet de techniek maar het gebruik bepaalt de oplossing van energieneutraliteit.
  3. Ruimte voor passend onderhoud en aanpassingen in de tijd. Bij de keuze van de techniek zijn eisen ten aanzien van het demontabele karakter en flexibiliteit de leidraad. Alleen op deze wijze krijgt hergebruik betekenis.
  4. Wonen krijgt weer een ‘eigen’ gezicht met uitstraling.  De woning mag weer gezien worden, met respect voor het bestaande. Schoonheid komt terug in de dagelijkse wereld.
  5. Niet stapelen, maar integreren maakt het betaalbaar. Niet de afzonderlijke materialen bepalen de kwaliteit, maar het samenspel ervan. Juist de integratie van producten en processen zorgen ervoor dat de kosten-kwaliteitsverhouding verbeterd wordt.

Juist door bovengenoemde programmapunten als leidraad te nemen, is het concept innovatief van karakter.

Drie maanden van polijsten

Het is nu de tijd om het concept zo te modelleren, dat alle dilemma’s voor de toepassing ervan opgelost worden. Het concept moet kloppen. De komende maanden zullen we regelmatig berichten over de afronding van het concept en op onderdelen de ideeën en de bevindingen uit de markt gebruiken om het nog beter te maken.
In september 2012 zal ‘Smartrenovatie 1.0’ ook uitgebreid geïllustreerd worden in de nieuwe periodiek ‘Rond-de-tafel’ van de BouwhulpGroep, die op stapel staat.

3 Reacties op “SMARTRENOVATIE 1.0 de introductie van een duurzaam renovatieconcept als motor voor innovatie

  1. Pingback: SMART kan mooi en duurzaam zijn | www.hollands-ontwerp.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *