Vandaag dromen voor de toekomst…

door: Martin Liebregts

Vanuit duurzaamheid is de aanpak van de bestaande woningvoorraad een van de belangrijkste agendapunten. Het behoud van goede, comfortabele en energiezuinige woningen is voor alle aspecten van duurzaamheid een winstpunt (energiegebruik, materiaalverbruik, gezond binnenmilieu).

De kwaliteitsaanpassing van de bestaande voorraad is nog te veel gebaseerd op opvattingen van de vorige eeuw. Weinig innovatie, slechte kosten-kwaliteitsverhouding, ontbreken van individueel maatwerk en passend aanbod, gebaseerd op het gebruik. Oude samenwerkingsvormen, die meer gericht zijn op aannemen en minder op aanbieden, beheersen de praktijk.

Juist in tijden van crisis is het essentieel vooruit te kijken en je bewust te worden van de lange termijn. Het gaat niet om de winst van vandaag, maar om het (maatschappelijk) rendement op de langere termijn. Een woning heeft nu eenmaal een gemiddelde levensduur van circa honderdtwintig jaar. En als dit vergeten wordt, vertaalt zich goedkoop automatisch in duurkoop.

Dit is de leidraad geweest voor de lezing ‘Vandaag dromen voor de toekomst’ die op 2 februari gehouden is bij de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Deze lezing is hier te bekijken [pdf|4Mb].

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *