Hollands-Ontwerp Award 2015 in Utrecht

Tijdens de week van de bouw 2015 vond in de Renovatie en Transformatiehal traditioneel de Hollands-Ontwerp Award plaats. Voor de editie in Utrecht werd dit jaar gekozen voor een andere opzet. In plaats van de gelijknamige tentoonstelling gingen de studenten deze keer live aan de slag. Ter plaatse werkten ze in groepen hun beste idee uit voor de serie van één in de bestaande bouw. Na de introductie van de voltallige jury en een korte warming-up, onder leiding van onze gastdames Jo en Marcelle,  nam Monique Blacha van Slimbouwen het over om de studenten inspiratie te geven om tot een idee te komen. Hierna gingen de vijf verschillende groepen aan de slag!

BouwhulpGroep_HollandsOntwerpAward2015_49

De studenten werden onderverdeeld in vijf groepen en namen ieder een component van de woning als uitgangspunt. Een sessie van brainstormen en uitwerken zorgden voor een diversiteit aan ideeën voor differentiatie in de bestaande woningbouw. De groep met de gevel als onderwerp kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus met een innovatieve elementen gevel genaamd ‘Bloqs’. Job Smit, Jordi Rondeel en Michel Martens kwamen met het idee voor een gevel die bestaat uit kleine rechthoekige modules die onderling uitwisselbaar zijn, waardoor er ieder gewenst patroon gevormd kan worden en ook modules ook kunnen worden voorzien van zonnepanelen of andere innovatieve technieken. Ze wonnen een business traineeship aangeboden door Vitrov bouw en vastgoed en een tablet ter beschikking gesteld door de Jaarbeurs.

BouwhulpGroep_HollandsOntwerpAward2015_48

De aanmoedigingsprijs ging naar de dames die het concept ‘Groove your Roof’ presenteerde voor het dak. De jury waardeerde de charme van het idee waarbij er door dakbedekking een grote differentiatie in het straatbeeld kan ontstaan. Bewoners kunnen hun eigen schuine dak verbijzonderen met bijzondere dakbedekkingen als groen of glas.

BouwhulpGroep_HollandsOntwerpAward2015_44

De overige ideeën werden goed gepresenteerd en hadden als uitgangspunt het casco, de ruimte en de uitrusting. Het idee voor het casco werd benoemd als ‘het enige wat zeker is, is dat niks zeker is!’ waarbij er een vrij indeelbare cascostructuur werd bedacht. Bewoners hebben de variatie om hun eigen casco in te delen qua plafondhoogte, aantal vloeren en indeling om zo hun eigen ideale casco te creëren. Bij de ruimte werd door de studenten een verrijdbare wand bedacht genaamd EGO. Deze wand kon op een eenvoudige manier verplaatst worden en aangepast aan de gewenste plafondhoogte. De ruimte binnen de woning wordt zo variabel en kan naar wens aangepast worden. De laatste groep hield zich bezig met de uitrusting en kwamen met het idee voor ‘vast en vrij’ waarbij er op allerlei vlakken in de uitrusting gevarieerd kan worden in een vast kader. Uiteindelijk zou met 3d printen een extra dimensie aan het geheel gegeven kunnen worden.

Kortom het was een geslaagde middag, die goed werd afgesloten met een borrel en veel potentie toonde voor de toekomstige generatie in de bouw!

Met dank aan de bijdrage van de:

Juryleden

– Mathijs van Dijk (WeLL Design)
– Glenn Stern (Saxion)
– Henk Brinksma (Hogeschool Utrecht)
– Ruud van Wezel (Haagse Hogeschool)
– Monique Blacha (Slim Bouwen)
– Yuri van Bergen (BouwhulpGroep)

BouwhulpGroep_HollandsOntwerpAward2015_04

Deelnemers

Groep 1: Groove your roof (Component Dak)
– Laura Aletrino (Saxion)
– Sanne Brands (Saxion)
– Laura Klis (Saxion)
– Tjen Man (Saxion)

Juryoordeel: het idee waarbij de woonconsument het dak kan individualiseren werd door de jury als zeer charmant beoordeeld. Elk huis krijgt een dak dat bij de bewoner past. Een aanmoediging om op dit thema van persoonlijke individualisering door te denken.

Groep 2: Vast en Vrij (Component Uitrusting)
– Kim Bodde (Saxion)
– Simone Klomps (Saxion)
– Gido Drent (Saxion)
– Lenn Hoek van Dijke (Saxion)

Juryoordeel: interessant om in functionele ruimtelijke componenten te denken in plaats van primair in ruimtes. Een mooie kans naar individualisering en flexibiliteit van de binnenruimte.

Groep 3: Ego (Component Ruimte)
– Martijn Breugelmans (Avans Hogeschool Tilburg)
– Joris van der Hoek (Hogeschool Zuyd)
– Koen Rijnen (Avans Hogeschool Den Bosch)
– Christiaan Gombert (Hogeschool Utrecht)

Juryoordeel: het idee van de verplaatsbare wanden komt in de loop der jaren steeds weer terug. Ego is een oplossing die kans van slagen biedt.

Groep 4: het enige wat zeker is, is dat niks zeker is (Component Casco)
– Michael de Ruiter (Hogeschool Utrecht)
– Stingo Huurdeman (Hogeschool Utrecht)
– Floris Uijlings (Hogeschool Utrecht)

Juryoordeel: een interessante gedachte om het casco ook in de hoogte flexibel te maken: wel of geen tussenvloeren.

Groep 5: Bloqs (component Gevel)
– Job Smit (Hogeschool Utrecht)
– Jordi Rondeel (Hogeschool Utrecht)
– Michel Martens (Hogeschool Utrecht)

Juryoordeel: De innovatieve modulaire gevel biedt optimale mogelijkheden tot individuele invulling: dicht of transparant en met alle mogelijkheden voor functionele- , decoratieve- of nader te ontwikkelen innovatieve invullingen. Goed doordacht en met een grote mate van realiteitszin; voor de jury de doorslag om de winnaar te worden.

Onderstaand zijn de foto’s van de middag terug te vinden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *