Nieuwe vormen van renovatie en onderhoud… (2)

Tijdens de vakbeurs Renovatie & Onderhoud, onderdeel van de Bouwbeurs Zuid die van 16 tot en met 18 maart wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch, staat componentrenovatie centraal.

In de renovatie maakt de traditionele aanpak plaats voor projectoverschrijdende aanpak. In vaste samenwerkings-verbanden wordt componentrenovatie aangeboden als middel om op een betaalbare manier te voldoen aan de steeds individuelere vraag van de klant. Componentrenovatie vormt het centrale thema rond de vakbeurs Renovatie & Onderhoud. Om tijdens de beurs deze visie verder te ondersteunen is er gekozen voor een studiedag waar de nieuwe vormen van renovatie en onderhoud een prominente rol spelen.

Tijdens het lezingenprogramma, dat op donderdag 18 maart wordt gehouden, gaat de aandacht uit naar dit ‘nieuwe denken’. De studiemiddag zal worden geopend door Martin Liebregts, directeur BouwhulpGroep en hoofdredacteur van het vakblad RENOVATIE. Achtereenvolgens zullen de volgende personen achter de spreekstoel plaats nemen:

  • Bas Sievers, interim directeur Wonen Heuvelsteden: Vraaggestuurd renoveren
  • Pieter Huijbregts, initiatiefnemer netwerk Conceptueel Bouwen: Componenten in zicht met CR
  • Haico van Nunen, adviseur BouwhulpGroep: Kansen voor a-b-c renovatie: Levensduurdenken

Inschrijven voor deze studiemiddag kan kosteloos. Klik hier als u donderdag 18 maart deel wilt nemen aan de discussie omtrent de ontwikkelingen van een nieuwe maatschappelijk aanbod voor de bestaande woningbouw. Bij inschrijving voor deze studiebijeenkomst ontvangt u een gratis toegangsbewijs voor de beurs.

Programma

De studiebijeenkomst ‘Nieuwe vormen van onderhoud en renovatie’ wordt gehouden in het theater in de sector Renovatie & Onderhoud.

12.45 uur – 13.00 uur    Opening van de studiedag door Martin Liebregts

13.00 uur – 13.45 uur    Vraaggestuurd renoveren, spreker Bas Sievers

13.50 uur – 14.35 uur    Componenten in zicht met CR, spreker Pieter Huijbregts

14.55 uur – 15.40 uur    Levensduurdenken, spreker Haico van Nunen

15.45 uur – 16.30 uur    Borrel

Vraaggestuurd renoveren

Bas Sievers, interim directeur Wonen Heuvelsteden vertelt over VraagGestuurd BinnenOnderhoud. Voor de groepen klanten die wij willen bedienen, is het aanbod beperkt. Zij hebben uitgesproken wensen ten aanzien van de leefomgeving, de kwaliteit  van de woning, de ligging, de aanvullende faciliteiten en service, enzovoort. Door ons ondernemend en daadkrachtig op deze markt te begeven kunnen wij een heel eigen, onderscheidende positie opbouwen. Er ontstaan volop mogelijkheden om een vraaggerichte dienstverlening te ontwikkelen. Samen met maatschappelijke en commerciële partners kunnen wij de diensten en faciliteiten aanbieden waar de individualistische huurder van de toekomst prijs op stelt. Nu al hebben wij een dergelijk aanbod voor vraaggestuurd binnenonderhoud. Onder het motto: Wonen naar wens, ruimte voor maatwerk is het vanaf medio 2008 mogelijk om op elk willekeurig moment een nieuwe badkamer, keuken, toilet en/of CV-ketel aan te laten brengen. Indien dit wordt gewenst heeft Wonen Heuvelsteden diverse keuzepakketten waarbinnen alles mogelijk is. De voorkeur van onze klant staat hierbij centraal, het gaat tenslotte over zijn of haar woongenot.

Componenten in zicht met CR

Voortdurend komt de discussie terug, in welk opzicht componentrenovatie zich onderscheidt van de traditionele aanpak. Met het trefwoord ‘projectoverschrijdende oplossingen’ alleen ben je er niet volgens Pieter Huijbregts, directeur van Coficient en initiatiefnemer netwerk Conceptueel Bouwen. Net zomin door er een waardeprofiel op te plakken. In de traditionele aanpak zijn beide aspecten ook altijd aanwezig. Elke corporatie heeft een standaardprocedure, elke adviseur beschikt over zijn standaarddetails en vaak ook de bouwers. Iedereen streeft ernaar vaste samenwerkingsverbanden aan te gaan. En toch moet componentrenovatie zich hiervan gaan onderscheiden. Wat is dat dan? Dat legt Pieter Huijbregts uit tijdens zijn lezing: Componenten inzicht met CR.

Kansen voor a-b-c renovatie: levensduurdenken

Haico van Nunen, adviseur duurzaam voorraadbeheer van BouwhulpGroep heeft voor zijn lezing levensduurdenken als onderwerp gekozen, met als centraal thema de mogelijkheden voor energiezuinig renoveren. Er zijn veel kansen om energiebesparing toe te passen, maar ze zijn wel gekoppeld aan de (mate van) de ingreep die wordt gepleegd. Label A is zeker te bereiken, maar alleen als de investeringen daarvan over een langere termijn verspreid kunnen worden. Blijft de ingreep beperkt tot 15 of 25 jaar dan zijn label C of label B de reëel te bereiken opties. Bij alle maatregelen moet de gebruiker centraal staan. Dit ontbreekt er helaas nog wel eens aan en wordt er alleen naar technische oplossingen gezocht. De verwachte besparingen worden dan niet gerealiseerd. Door nieuwe kansen te benoemen in relatie met de nieuwe exploitatietermijn (levensduurdenken) kunnen de beste oplossingen worden gerealiseerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *