Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2011: ‘NEW KID IN TOWN’


Floor Theuns en Hill Scholte
Willem de Kooning Academie Rotterdam

Omschrijving:

De locatie, voormalige scheepswerf Verolme/YvC, is uniek door zijn ligging aan de maas en zijn historische achtegrond. Op dit terrein zal een nieuwbouwproject gerealiseerd worden. De deelgemeente IJsselmonde wil graag dat de identiteit van het gebied bewaard blijft. Voortbestaan van de identiteit kan door aanwezige elementen te hergebruiken zoals hellingbanen, kades, fabriekshallen etc.

De machinefabriekshal van 1954 ligt centraal op het terrein en kan als middelpunt fungeren voor de wijk. In de hal kunnen verschillende vormen van voorzieningen worden gerealiseerd.

Het programma van eisen omvat een school, een hotel met restaurant/kookschool, atelier, muziekruimte, podium, podiumtrap, bewegingruimte, binnenplein/gymruimte en schooltuin. De ruimte daagte uit om onderzocht en ontdekt te worden.
De onderwijsmethode is op basis van het Nieuwe Leren: Leren door ervaring. Ervaren is ontdekken, ontdekken is grenzen verleggen of doorbreken. Deze visie is op het interieur van het ontwerp toegepast. Het interieur maakt ten opzichte van het gebouw een draai van 8 graden. Het doorbreekt of verlegt de grenzen van het gebouw met respect voor de constructie. De staalconstructie van de hal wordt in oranje menie gezet. Zo ontstaan er twee afzonderlijke objecten, gebouw en interier, waarbij het interieur een interactie aangaat met zowel het gebouw als de buitenwereld.

De fabriekshal is ongeïsoleerd. het gebouw beschermt slechts tegen wind en regen. Kinderen ervaren gedurende het hele jaar de jaargetijden. Niet langer is de ontwikkeling van kinderen alleen maar zichtbaar in de klaslokalen, maar juist in de ruimte buiten de lokalen. In deze buitenruimte kleurt het kind zijn eigen omgeving met verschillende materialen.
De lokalen zijn gemaakt van chipwood, ze worden ervaren als kisten in de ruimte. De binnenruimtes blijven wit. Dit is de plek voor presenteren, luisteren en rust. Deze ruimtes zijn wel verwarmd.

Ervaring zou voor de gehele wijk centraal kunnen staan. Vernieuwde duurzame technieken op gebied van openbare ruimte en woningbouw kunnen hier worden toegepast.

29 Reacties op “Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2011: ‘NEW KID IN TOWN’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *