Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2012: ‘DRIETREE’

Marta Pikosz
Interieur-architectuur, 3e jaars
Willem de Kooning academie

Omschrijving:
Doelstelling
Herbestemming van de kantoorgebouwen tot werkwoningen, Galvanistraat 15-17 ,Rotterdam voor Zzp-ers.
Iedereen is anders. Iedereen heeft andere behoefte. In mijn project ontstaat diversiteit in woontype. Appartementen zijn voor mensen met verschillende vakgebieden.

Concept
De locatie bevindt zich in haven gebied. De industriële omgeving werd mijn inspiratie. Voor mij is het belangrijk de inpassing van het gebouw in zijn omgeving. Containers, bruggen, langzame beweging…alles is in mijn project terug te vinden. Voor sterke contrast gebruik ik natuur. De hal, dak, balkonen, zijn vol van groen. In de ‘beton wereld’, zijn mensen vaker op zoek naar contact met de natuur. Dat geeft een fijn en rust gevoel. Door de combinatie van groen en industriële elementen, creëer ik een compact plek voor wonen en werken.

Bestaande situatie
Marconi Torens ( of Europoint Towers) bewind zich in perfecte locatie. Vlakbij centrum van Rotterdam en in een plek met veel potentie en toekomstige ontwikkelingen onder andere dakpark of Vierhavengebied.

Visie
Hergebruik in architectuur betekent voor mij niet alleen tweede leven voor een gebouw ,maar veranderkracht voor de gebied. Dat kan een positieve inbreek geven voor bestaande situatie. Het gaat hier over samenlevingsvormen of van mijn eigen woordenboek ’symbiose architectuur’, bijvoorbeeld een hotel en in de buurt de winkels, restaurants, informatie centrum,etc.

Constructie
Marconitoren heeft een parasolconstructie. Elke verdieping hangt op middelste constructie( daar bewind zich liften, trappen, en opslag ruimte). In mijn ontwerp hal ik elke drie verdiepingen eraf. In plaats van kleine kantoor ruimte creëer ik appartementen die bestaan uit drie ,maximaal vier verdiepingen. Van elke appartement komt een brug. Door die brug kunnen mensen naar een galerij en vandaar naar liften of trap. Op de binnenplein staan bomen.

2 Reacties op “Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2012: ‘DRIETREE’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *